Promocija visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija - vodikova paradigma” na MEV-u

< Novosti
5. travnja 2024.
Promocija visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija - vodikova paradigma” na MEV-u

Promocija visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija - vodikova paradigma” na MEV-u

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u petak je održana promocija visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija - vodikova paradigma”, autora Darka Pavlovića, Melite Srpak i Igora Klopotana.

O udžbeniku su govorili ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i jedan od autora udžbenika Darko Pavlović te recenzenti - red. prof. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Alfredo Višković te dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vladislav Brkić.

Dekan Međimurskog veleučilišta Igor Klopotan pozdravio je sve goste i uzvanike, kao i ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana kojem je to bio prvi posjet MEV-u. Dekan je izrazio nadu da je današnji susret početak jedne dobre suradnje koju već niz godina imaju i na drugim poljima.

Međimursko veleučilište u Čakovcu je u jednoj tranziciji iz studijskih programa koje moramo pretvoriti u atraktivne tržištu rada i tu smo pokrenuli dijalog s Gospodarskim savjetom, Upravnim vijećem i Ministarstvom. Na dobrom smo putu da se redefiniramo u sljedećih godinu dana, prije sljedećeg ciklusa redovne akreditacije, a ova suradnja definitivno otvara jedan put prema energetici, prema temama koje nisu strane Međimurskoj ni Varaždinskoj županiji, kao i prema suradnji s kolegama sa zagrebačkog Sveučilišta i autorima ovog udžbenika – rekao je Klopotan i dodao kako vjeruje da će dobiti punu podršku Vlade RH, a pogotovo ministra Damira Habijana.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan istaknuo je važnost udžbenika za studente MEV-a, rekavši da udžbenik obrađuje doista aktualne teme i pokazuje najnovije trendove, ne samo europske, već i svjetske po pitanju energetike.

Isto tako, obrađene su teme koje su na tragu onoga što Vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja rade, a to su energija vodika koja je zapravo energija budućnosti te energetska tranzicija gdje moramo, iako su fosilna goriva i dalje dominantna, dati što veći udio obnovljivih izvora energije. Ono što Europa kaže, i u konačnici što Republika Hrvatska razumije, a dijelom je i jedna od dionika koja je ovdje da ispuni cilj Europske unije, je to da do 2030. godine postanemo prvi klimatski neutralni kontinent – zaključio je ministar Habijan.

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec
e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764
Copyright © 2024
Politika privatnosti
Uvjeti korištenja
Sva prava pridržana
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content