Biokemija okoliša

Centar održivog razvoja
Centar održivog razvoja

MEĐIMURSKO
VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec

e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764

Laboratorij biokemije okoliša u sklopu Međimurskog veleučilišta u Čakovcu osnovan je 2021. godine. Zgrada laboratorija obnovljena je revitalizacijom prostora bivše vojarne, a sama obnova i opremanje financirano je projektom pod nazivom “Centar održivog razvoja” iz sredstava Europske unije u okviru OP “Konkurentnost i kohezija”.

Svrha laboratorija je povećanje broja primjenjivih znanstveno-istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji čime bi se osigurala adekvatna istraživačko - razvojna infrastruktura u cilju provedbe temeljnog industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša.

Laboratorij je opremljen modernom analitičkom opremom koja omogućuje rad s različitim tipovima uzoraka, uključujući opremu za pripremu uzoraka, kao i složene sofisticirane analitičke instrumente. Spektar opreme čine pećnica za mikrovalnu digestiju, razni tipovi kupelji, centrifuga, pH metar, digitalna analitička vaga, digitalna tehnička vaga, uređaj za ekstrakciju na krutoj fazi, sustav za deionizaciju vode, tresilica, miješalica, hladnjaci, sušionik, mufolna peć, optički mikroskop, inkubator za mikrobiološke aplikacije, terenski lab za analizu voda i otpadnih voda, terenski labovi za analizu tla, uzorkivači zraka za mikrobiološku analizu, rotovapor, uređaj za određivanje dušika po Kjedahlu, atomski apsorpcijski spektrofotometar, luminiscencijski spektrofotometar, UV/VIS spektrofotometar, analizator ugljika i dušika TOC/TN, tekućinski kromatograf visoke djelotvornosti (HPLC) i plinski kromatograf s FID i masenim detektorom (GC-MS).

U Laboratoriju Biokemije okoliša nudit će se osnovne analize tla i mehanički sastav tla u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i ispitivanja plodnosti tla. To uključuje određivanje: pH, sadržaja humusa, ukupnog dušika, biljci lakopristupačnog fosfora i kalija, hidrolitičke kiselosti za utvrđivanje potrebe za kalcizacijom tla te sadržaj skeleta kod skeletnih tala. Prema rezultatima laboratorijskih analiza, agronom će izdati preporuku o daljnjem tretiranju poljoprivrednog zemljišta.

LAMINARNI STOL - nabavljen 2022.g. - sufinanciran sredstvima Međimurske županije i Grada Čakovca

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec
e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764
Copyright © 2024
Politika privatnosti
Uvjeti korištenja
Sva prava pridržana
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content