Predavanje palijativna skrb - obaveza cijele zajednice

< Novosti
19. prosinca 2023.
Predavanje palijativna skrb - obaveza cijele zajednice

Predavanje palijativna skrb - obaveza cijele zajednice

Palijativna skrb nije samo obaveza zdravstva i obaveza socijalne skrbi, to je obaveza cijele zajednice. Skrb za ljude kojima je takva pomoć potrebna mora postati dio društvene svijesti, a dostojanstvo svakog čovjeka, pogotovo neizlječivog, civilizacijska je vrijednost, istaknuto je na početku predavanja „Palijativna skrb - obaveza cijele zajednice“ održanog 13.12.2023. na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

Mr.sc. Renata Bermanec, koordinatorica za palijativnu skrb Međimurske županije i predsjednica Udruga "Pomoć neizlječivima", Palijativna skrb, Palliative Care Croatia te dipl.soc.rad. Ines Kučej, socijalna radnica i edukantica psihoterapije u Udruzi, prezentirale su studentima i zaposlenicima Veleučilišta što je palijativna skrb, gdje se pruža, tko je pruža i kome se pruža. Palijativna skrb, briga za osobe koje boluju od neizlječivih i uznapredovalih bolesti te pomoć njihovim obiteljima, još uvijek nije razvijena na predviđeni način, te se još uvijek veliki dio te skrbi oslanja na entuzijazam pojedinih profesionalaca, volontera i lokalne zajednice. U Međimurskoj županiji od službi specijalističke palijativne skrbi postoji županijski koordinator za palijativnu skrb, mobilni palijativni tim u Domu zdravlja Čakovec, bolnički tim za palijativnu skrb u Županijskoj bolnici Čakovec te Udruga „Pomoć neizlječivima“ koja vodi i najveću posudionicu pomagala za palijativne bolesnike u Hrvatskoj. Udruga je osnovana 2010. godine, ima 50 članova, te se osim vođenjem besplatne posudionice pomagala i prepoznavanjem palijativnih bolesnika u zajednici, bavi i edukacijom, podizanjem svijesti te pružanjem psihosocijalne podrške palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima. Taj je oblik skrbi i pomoći često zanemaren, a nije nimalo manje važan od fizičke skrbi i praktične pomoći. Stoga Udruga želi nastaviti svoj razvoj upravo u smjeru osiguravanja psihosocijalne podrške u skrbi i žalovanju, a u tome ima i podršku Međimurske županije.

Susret različitih struka, kako zdravstvene i socijalne, tako i nastavničkih, ali i prisustvo studenata na ovom je skupu predstavljalo zajednicu u kojoj živimo: mnogo različitih ljudi koji svako na svoj način može doprinijeti boljem okruženju u kojem živimo, a time i palijativnoj skrbi.

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec
e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764
Copyright © 2024
Politika privatnosti
Uvjeti korištenja
Sva prava pridržana
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content