Studentica Sandra Mrzlečki provela semestar na FH Joanneum-u u Grazu

< Novosti
19. veljače 2021.
Studentica Sandra Mrzlečki provela semestar na FH Joanneum-u u Grazu

Studentica Sandra Mrzlečki provela semestar na FH Joanneum-u u Grazu

Moje kratko putovanje u trajanju od jednog semestra započinje 21.09.2020. godine, kada se odvijao orijentacijski dan, upoznavanje sa koordinatorima i ostalim kolegama te razgledavanje ustanove. Zbog korona virusa bile su uvedene epidemiološke mjere (nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje propisanog razmaka i obavezna dezinfekcija ruku prilikom ulaženja u ustanovu) pa smo se svi držali propisane udaljenosti i sa strahom prilazili jedni drugima. Međutim, nakon što je prošlo to uvodno upisivanje i potpisivanje studentskih ugovora svi smo bili nekako opušteniji pa smo se i svi međusobno upoznali i počeli komunicirati. Bilo je raznih studenata, iz Njemačke, Slovenije, Izraela, Jordana, Pakistana, Brazila, Turske, Španjolske, Singapura itd. Ovo je bilo prvi put da sam upoznala toliko različitih ljudi, a opet smo svi bili na neki način jednaki i svi smo došli s istim ciljem.

Koordinatori koji vode studente na razmjeni vrlo su ljubazni, spremni pomoći, objasnili su na najbolji mogući način sve što je bilo potrebno ispuniti, mjere koje su trenutno bile na snazi u Austriji i kako se moramo ponašati kada boravimo u samoj zgradi fakulteta.

Što se tiče predavanja, započela su 05.10.2020. online zbog toga jer su profesori bili iz različitih zemalja svijeta, pa nisu mogli doći u Graz. Sva predavanja trajala su od 09.15 do 13.00 h, uz jednu kraću pauzu od 20 min. Predavanja su bila interaktivna, tražilo se od nas da iznosimo mišljenja, davali su nam zadatke koje smo često morali rješavati u paru ili grupama. Naravno, tu su i zadaće za svako predavanje. Iako nismo imali prilike upoznati profesore uživo, ovako preko ekrana ostavili su odličan dojam na mene. To su ljudi koji su nam prenijeli različita iskustva, znanja i dali nam savjete za budućnost, buduće zaposlenje i slično. Ažurni su na svojim email adresama pa ako je bilo nekih nejasnoća, dodatno su mogli objasniti putem emaila ili smo razgovarali na predavanjima. Ispiti su se također pisali online, a nekolicinu sam morala napraviti neki projekt kroz par dana i poslati ga na ocjenjivanje. Zamjerka je što se ocjene čekaju mjesecima, pa sam za kolegij koji mi je trajao u 10.mj i to samo tjedan dana, ocjenu dobila tek u prvom mjesecu.

Društveni život u vrijeme ove korone i Erasmus druženja studenata nažalost su bila rijetka. Predavanja su na početku bila i kontaktna i online, međutim oni kolegiji koje sam ja odabrala su svi bili online pa se nisam imala prilike družiti sa studentima uživo. Svega nekoliko puta smo išli u grad kad smo kao grupa morali odraditi neki zadatak pa nam je bilo jednostavnije to riješiti uživo, umjesto online. Ubrzo je Austrija uvela policijski sat, zatvorila sve ugostiteljske objekte, muzeje, šoping centre i život staje. Ostaje samo ekran, stan i online druženja i tako do samog kraja. Upoznala sam krasne ljude, i iako online ostat će mi u lijepom sjećanju. To nije naravno ono što sam očekivala na razmjeni, ali trebamo se prilagoditi svakoj situaciji. Naučila sam čak nešto njemačkog i arapskog tijekom zadataka koje smo obavljali u grupama.  

Na kraju, mogu zaključiti da je Erasmus, iako i u ovim uvjetima tijekom korone, jedno predivno iskustvo koje zasigurno neću zaboraviti. Moram pohvaliti odličnu organizaciju predavanja, ispita, prezentacija. Tehnologija je odlično funkcionirala što nam je uvelike olakšalo studiranje u ovim teškim vremenima. Možda se nema baš toliko za ispričati jer događanja nije bilo, ali opet svaki taj online sastanak ostavio je na mene poseban dojam, a pošto je ovo bio prvi virtualan Erasmus jedno je potpuno drugačije iskustvo od razmjena studenata do sad.

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec
e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content