Na MEV-u održana međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Development“

< Novosti
4. travnja 2024.
Na MEV-u održana međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Development“

Na MEV-u održana međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Development“

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u četvrtak je održana međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Development“ (ESD Conference) na temu „Green Economy & Sustainable Development“. Riječ je o konferenciji s dugom tradicijom, koja je s organizacijom započela 2013. godine, kada je prvo takvo događanje održano u Frankfurtu u Njemačkoj. Od tada do danas organizirano je 108 konferencija, i to na svim kontinentima, u više od 30 gradova diljem svijeta, s više desetaka svjetskih akademskih institucija.

Dekan Igor Klopotan i Međimursko veleučilište prepoznali su potencijal ovog projekta te su se kao suorganizator i suizdavač brojnih publikacija priključili svim ESD konferencijama tijekom godine, uključujući one koje se održavaju na sveučilištima u drugim gradovima i državama. Današnja konferencija već je peti godišnji skup organiziran na MEV-u.

Kako je rekao dekan Klopotan, širok spektar tema ekonomskog i društvenog razvoja često je pokriven i aktualnim podtemama iz područja menadžmenta, korporativnog upravljanja, turizma, održivog razvoja, pravnih izazova i slično.

Konkretno, današnja konferencija nosi naziv „Green Economy & Sustainable Development“. Očuvanje okoliša danas je zasigurno najvažnija tema jer uza sve društvene probleme kojima smo svjedoci, a koji nažalost sve češće i na sve većem području svijeta prolijevaju i krv, zapravo nam planet ostaje najvažnija problematika ukoliko ga želimo sačuvati i uopće koristiti termin „održivost“ u bilo kojem drugom kontekstu – kazao je Klopotan, istaknuvši zadovoljstvo odazivom na konferenciju.

Dodao je da će publikacija Zbornik radova objaviti oko 25 radova iz sedam država (Hrvatska, Srbija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Italija, Azerbajdžan).

Publikacija, koja je rezultat naših zajedničkih napora, šalje se na evaluaciju u najveće svjetske znanstvene baze i biblioteke, tako da se nadamo da će i autori dobiti značajan tzv. „bodovni“ doprinos ovim skupom. Osim što njime jačamo međunarodnu suradnju, na neki način i promoviramo svoju zemlju – poručio je dekan.

Društvena odgovornost prema okolišu

Predsjednik Znanstvenog odbora ESD konferencije Marijan Cingula istaknuo je da je cilj konferencije okupiti ljude iz područja ekonomije i drugih društvenih znanosti, koji se bave pitanjima razvoja, ali ne samo u kontekstu povećanja proizvodnje i profita, nego u postizanju općeg blagostanja i društvene odgovornosti prema okolišu.

To su danas glavne teme i glavna briga većine ljudi u svijetu, a ako nisu, trebale bi biti. To što se zove ekološki i društveno upravljanje, to bi trebala biti neka nova ekonomija u kojoj održivi profit zamjenjuje predatorski kapitalizam. Ako se to samo ostavi na volju pojedincima, pogotovo onima koji su najbogatiji, to se nikada neće ostvariti, zato bi i jedna demokratska država morala koristiti svoje mehanizme da se raspodjela u društvu posloži tako da svi dionici, uključujući i prirodni okoliš, da zadovolje svoje interese. Nije to nikakva socijalistička utopija, nego je to nužnost ako želimo da planet i društvo uspiju, a ne samo gospodarstvo i 10 posto najbogatijih u svijetu – objasnio je Cingula.

Dodao je da se akademska zajednica pokrenula u tom smjeru, a Europska unija je donijela direktivu po kojoj će to ekološko-društveno upravljanje biti obvezan dio godišnjih izvješća svih velikih poduzeća i gdje će se morati pokazati vrlo precizno, statistički, numerički koliko su ti ekološki i društveni aspekti uključeni u vođenje poduzeća.

Akademska zajednica to ugrađuje u svoje programe, mladi ljudi, studenti dobivaju nova znanja o tome i vjerujemo da će se to s vremenom osjetiti kao učinak na realne gospodarske tijekove – zaključio je Cingula.

Dodajmo da su na konferenciji sudjelovali i talijanski partneri Giacomo Gotti, Carla Morrone i Salvatore Ferri koji su putem online linka održali predavanje, a dolaze iz Sapienza University of Rome, talijanskog sveučilišta koje se nalazi u top sto svjetskih sveučilišta po reputaciji.

Osim MEV-a, suorganizatori današnjeg skupa bili su Faculty of Management University of Warsaw iz Poljske, Faculty of Law, Economics and Social Sciences Sale - Mohammed V University in Rabat iz Maroka, ENCGT - Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Tanger/ Abdelmalek Essaadi University također iz Maroka i University of Aveiro iz Portugala.

MEĐIMURSKO VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec
e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764
Copyright © 2024
Politika privatnosti
Uvjeti korištenja
Sva prava pridržana
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content