logo-main
< Naslovna
25. svibnja 2023.
Studentski život u Čakovcu

Studentski život u Čakovcu

Student prve godine prenosi nam svoje dojmove dolaska u Čakovec.

Kako bismo našim budućim studentima približili studentski život u Čakovcu i ohrabrili ih za dolazak k nama odlučili smo da studenti sami ispričaju što brucoši mogu očekivati u Čakovcu. Filip Hren student je prve godine Računarstva na našem veleučilištu. Dolazi iz Donje Stubice. Završio je Srednju školu u Konjščini – smjer Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom. Prenosimo vam njegove dojmove o dolasku u Čakovec.

Prošle godine došao si na studij u Čakovec. Kako si se prilagodio na studentski život?

Prije dolaska na studij u Čakovec čuo sam da je u sklopu veleučilišta studentski dom pa sam se prijavio na natječaj i dobio mjesto. U sklopu doma imamo restoran pa obično ručam u restoranu prije ili nakon predavanja, a za večeru si pripremim nešto u čajnoj kuhinji u domu. Soba mi je preko puta kuhinje, a u blizini doma su i dvije prehrambene prodavaonice pa uvijek lako nešto „iskemijam“. Na studentski život sam se prilično lako prilagodio jer su ljudi u domu, na veleučilištu i općenito svugdje gdje sam morao nešto obaviti pristupačni i ljubazni, tako da nisam imao problema s uklapanjem.

Što bi po tebi student morao ponijeti sa sobom dok seli u dom?  Što je nužno, što je višak?

Sve ovisi o tome planirate li boraviti u domu dulje vrijeme odnosno odlaziti doma svaki vikend. Na samo useljenje nije potrebno ponijeti mnogo stvari. Preporučio bih da si na useljenje ponesete sljedeće: pribor za jelo, punjač, odjeću, ručnike, pribor za higijenu. To je za početak dovoljno dok se ne uhvati dinamika odlazaka kući. Kada prvi puta započinjete samostalni život krenite od toga što koristite u svojoj svakodnevici te preslikajte to na život u domu.

Kako bi opisao studentski život u Čakovcu?

Studentski život u Čakovcu je onakav kakav si sam složiš. Možeš živjeti mirno na relaciji veleučilište – studentska soba ili možeš otići u grad, izaći ili se samo družiti s prijateljima u domu. Imamo na raspolaganju sportsku sobu koja nam je multifunkcionalna i gdje ja osobno provodim dosta vremena igrajući stolni tenis ili gledamo filmove ili samo pričamo i slušamo glazbu. Neki sportsku sobu koriste za vježbanje, a neki samo za druženje. Ako želimo igrati društvene igre, preselimo u čitaonicu ili u naš dnevni boravak gore u potkrovlju. Generalno studentski život ovdje je zaista jednostavan i lijep i izvan samog studentskog doma i veleučilišta.  Sve što bi vam kad-tad moglo zatrebati je vrlo blizu – fotokopiraonica, ljekarna, dućani, shopping centar, bolnica, policijska stanica, autobusni kolodvor, željeznički kolodvor, centar grada. Veleučilište mi je svega nekoliko desetaka metara od doma tako da ne moram rano ustajati kada imam predavanja ujutro.

Imaš li ovdje mogućnosti za „podebljati“ svoj studentski budžet?

Za sam život imam dovoljno, ali kako bih si mogao priuštiti izlaske i druga sitna zadovoljstva povremeno radim studentske poslove. Ponuda poslova je dosta bogata tako da sam već radio konobarske poslove, dostavu hrane i sl. Ponudu poslova pratim na Facebook stranici Student servisa Čakovec, Studentskog centra Varaždin. 

Jesi li imao prilike upoznati međimurski kraj? Tradiciju, običaje? Što ti se tu sviđa, a što ti se eventualno ne sviđa…

Bio sam u nekoliko organiziranih obilazaka grada i njegovih znamenitosti, a okolna mjesta upoznao sam najviše u vožnji biciklom i taj dio se puno ne razlikuje od kraja iz kojeg dolazim. No sam grad Čakovec mi se jako sviđa i to najviše zbog činjenice da je sve blizu i lako dostupno. Lako se snaći. Za sada ne vidim nikakvih negativnih strana života i studiranja u malom gradu i nisam požalio što sam za studij odabrao upravo Čakovec.

Dodatni sadržaji Studentskog doma Čakovec
Praonica rublja
Čitaonica
Knjižnica
Soba za sport i rekreaciju
Restoran

Kontakt

Studentski dom Čakovec
Međimursko veleučilište Čakovec
Bana Josipa Jelačića 22 G
40 000 Čakovec
T: 040 396 982
E: studentski.dom@mev.hr
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content