logo-main
< Naslovna
26. travnja 2018.
Otvaranje Studentskog doma Čakovec

Otvaranje Studentskog doma Čakovec

Projekt „Uključivo studiranje“

Međimursko veleučilište u Čakovcu uspješno je privelo kraju projekt „Uključivo studiranje“ kojim je revitalizirana zgrada 22G starog vojnog kompleksa za potrebe prvog Studentskog doma u Čakovcu. Ukupna vrijednost projekta „Uključivo studiranje“ je 8.992.075,00 kuna od čega je EU sufinancirala 8.866.180,00 kuna bespovratnih sredstava. Međimursko veleučilište u Čakovcu uložilo je vlastita sredstva u visini od 4 milijuna kuna. Projekt je započeo 1.ožujka 2015. godine a završio 1. ožujka 2018. godine.

Međimurskom veleučilištu sredstva su dodijeljena iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu natječaja „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Povodom završetka projekta, u Međimurskom veleučilištu danas je održana konferencija za medije.

 Novi studentski dom u Čakovcu ima 39 ležaja u 27 soba (24 na katu i tri u prizemlju), s implementiranim sustavom „pametnih soba“ i s devet dodatnih sadržaja za studente. Među osnovnim popratnim sadržajima u Domu su kuhinja, kafić, restoran (60 mjesta), čajna kuhinja, knjižnica, čitaonica, skriptarnica i praonica rublja opremljena s dvije perilice i dvije sušilice. Za opuštanje i rekreaciju studentima su na raspolaganju društvena prostorija i sportsko-rekreacijska prostorija.

 Realizacijom projekta povećava se i dostupnost studiranju osobama s invaliditetom za čiji boravak je osigurano 6 ležaja (po dva ležaja u jednoj sobi) sa svom popratnom infrastrukturnom prilagodbom. Postavljanjem rampe za invalide i podizne platforme, osobe s invaliditetom moći će koristiti prostor restorana, kafića i čitaonice što će izravno doprinijeti povećanju motivacije i zadovoljstva studenata.

Studentima koji će stanovati u studentskom domu troškovi stanovanja će se smanjiti dvostruko te će se tako studentima u nepovoljnom položaju osigurati lakše studiranje uz niže troškove.

Svi redovni studenti koji ne stanuju u blizini mjesta studiranja trenutno putuju ili stanuju u privatnom smještaju, a njihov trošak života mjesečno iznosi u prosjeku oko 2.200 kn, od čega u prosjeku za smještaj i režijske troškove potroše 1.200 kn.

Odlukom Međimurskog Veleučilišta u Čakovcu utvrđeni su i kriteriji po kojima će studenti u nepovoljnom položaju ostvariti pravo na smještaj u studentskom domu. U Kriterijima je definiran sustav bodovanja prema kategoriji invalidnosti i socijalno-ekonomskog statusa.

Povoljnije i pristupačnije studiranje imat će dugoročni utjecaj na nastavak školovanja studenata u Čakovcu i povećanje broja diplomiranih studenata, a niži troškovi smještaja za studente iz socijalno ugroženih skupina smanjit će potrebu za zaposlenjem tijekom studija te tako ujedno smanjiti rizik od odustajanja te dodatnim slobodnim vremenom unaprijediti učenje i ishode učenja.

Viši studentski standard osigurat će atraktivnost visokoškolske ustanove te će motivirati veći broj osoba na studiranje u Čakovcu, što će izravno doprinijeti povećanju broja upisanih studenata.

Dodatni sadržaji Studentskog doma Čakovec
Praonica rublja
Čitaonica
Knjižnica
Soba za sport i rekreaciju
Restoran

Kontakt

Studentski dom Čakovec
Međimursko veleučilište Čakovec
Bana Josipa Jelačića 22 G
40 000 Čakovec
T: 040 396 982
E: studentski.dom@mev.hr
crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content