Select Page

Neprofitna studentska organizacija Mreža međunarodnih prijatelja Sjever (MMP Sjever) osnovana je da zastupa prava svih međunarodnih studenata u Međimurskoj županiji, kao i da im pruži pomoć u integraciji i vremenima u kojima im je potrebna te promoviranjem Erasmus + programa i njegovih vrijednosti i prednosti među hrvatskim studentima. Ideja iz koje su proizašle vizija , misija i ciljevi se fokusira na potrebama mladih u današnje vrijeme i unaprjeđenje standarda studentskog života u Međimurskoj županiji. Vizija je bila da se pokrene nešto od čega će koristi imati domaći studenti, međunarodni studenti te samo Međimursko veleučilište. Misija je slijedila tu viziju, pa koristeći se postojećim znanjem i iskustvom te uvažavanjem razvoja i jačanja međuljudskih odnosa, stvorena je organizacija koja će pomoći svakom voljnom studentu da nađe svoje područje interesa i kroz prijateljsku i poticajnu atmosferu se razvije kao osoba željna učenja i stjecanja praktičnih vještina. Misija je također povezati prepoznatljivost među mladima kroz razne projekte te  po imenu i logu koji će omogućiti upravo uspostavljanje i dugoročno održavanje odnosa povjerenja s našim partnerima.

Rad u ovakvoj organizaciji osposobljava mlade za samostalno savladavanje svih radnih zadataka i procesa u neprofitnoj organizaciji te potiče na razvijanje osobnih kompetencija članova u područjima vođenja tima, komunikacijskim vještinama, planiranju i organiziranju događaja, razvitku osobne kreativnosti važne za samostalno vođenje i obavljanje posla u stvarnom poslovnom svijetu.

Mreža međunarodnih prijatelja Sjever ima status sekcije kandidat za pridruživanjem Erasmus studentskoj mreži Hrvatska koja je na internacionalnoj razini članica Erasmus Student Network AISBL, najveće studentske organizacije u Europi i šire, koja se vodi krilaticom „Studenti pomažu studentima.“

U svijetu gdje nas toliko toga dijeli, Erasmus nas spaja.

Studijski posjet nacionalne potpredsjednice erasmus studentske mreže Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

U srijedu, 07.04.2021. godine na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu je boravila Helena Kačić Bartulović, nacionalna potpredsjednica i v.d. predsjednika Erasmus studentske mreže (engl. skraćenica ESN) Hrvatske, internacionalne studentske organizacije koja djeluje na 3 razine- internacionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj i vodi se krilaticom „Studenti pomažu studentima.“ Ona je stigla u studijski posjet Veleučilištu i studentskoj udruzi, Mreži međunarodnih prijatelja Sjever (MMP Sjever). Cilj tog posjeta je bilo utvrditi stanje sa studentskom udrugom, jer naime MMP Sjever od siječnja ove godine ima status sekcije kandidata za pridruživanjem Erasmus studentskoj mreži, nešto na čemu se radi od samog osnivanja, kao i volju i spremnost Međimurskog veleučilišta da pruži potporu svojim studentima.

Gđica. Kačić Bartulović je u svom predstavljanju ESN-a iznijela sve važne aspekte, prava i obveze koje članstvo u organizaciji ovakvog tipa donosi studentima, ali i samom visokom učilištu s kojim lokalna organizacija surađuje. Istaknula je sljedeće: „Erasmus studentska mreža je internacionalna organizacija koja djeluje u 42 zemlje Europe kroz 543 podružnica takozvanih sekcija i izrazito me veseli što će u skoroj budućnosti i sjever Hrvatske dobiti svoju sekciju. Dakako vjerujem da će se ovo zalaganje i entuzijazam studenata višestruko isplatiti i povezati studente s ostalim sekcijama u Hrvatskoj- Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu.“ Glavna ideja oko koje se vrti cijelo djelovanje je rad s međunarodnim studentima koji stignu studirati u Međimurje, ali i promicanje studentske mobilnosti i razvoj kompetencija kod lokalnih studenata.

Na prezentaciji su sudjelovali predstavnici Veleučilišta: prodekanica za međunarodnu suradnju i kvalitetu Marija Miščančuk i prodekanica za nastavu Mirjana Trstenjak te predstavnici studentske udruge: predsjednik Robert Radiković i potpredsjednica Stella Dorić. Oni su složni: Studentima je potrebna promjena! Radiković ističe da rad u udruzi studentima daje praktična znanja iz različitih područja, dok Dorić napominje da studenti vođeni motivacijom daju svoj doprinos razvoju Međimurskog veleučilišta i stvaranju sadržaja za mlade, kojih u Čakovcu uvelike nedostaje.

U vrijeme jačanja konkurencije na tržištu rada, potreba za dodatnim vještinama i načinu isticanja iz mase kod studenata je izuzetno važna komponenta studiranja i svaki oblik kojim se studentima daje prilika za dodatnim usavršavanjima, hvalevrijedan je iskorak visokog učilišta.

 

Skip to content