Select Page

Najava gostujućeg predavanja dr.sc. Nade Rajić, u srijedu 25.11., u 8.00h, putem google meet-a (poveznica: meet.google.com/vuy-ifux-cmp), na temu:

MIGRACIJA STANOVNIŠTVA – metodološki pristup, tipologija, selektivnost,     

                                   odrednice, noviji trendovi i izazovi

 Migracija kao kretanje pojedinaca ili skupina stanovništva iz mjesta rođenja u neki drugi geografski odnosno socijalni prostor, uvijek nastaje kao reakcija na niz ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih poticaja.

Za razliku od prirodnog kretanja na koje u većoj mjeri utječu biološki faktori, migracija je uglavnom racionalan odgovor ljudi na međuregionalne razlike u razini gospodarskog razvoja, koje ujedno znače i razlike u mogućnosti zaposlenja, stjecanju većih zarada, boljih uvjeta života i rada.  Na globalnoj razini migracije su moćan alat koji može podići siromašne zemlje, pomladiti bogate i doprinijeti širenju novih ideja širom svijeta.

Izlaganje ove zanimljive i aktualne teme obuhvatit će: osnovne pojmove, pokazatelje i metode analize migracije, tipologiju, specifična demografska i društveno-gospodarska obilježja migrantskog stanovništva, gospodarske i druge odrednice migracije te novije trendove i izazove vanjske migracije radno aktivnog stanovništva iz Hrvatske.

 

 

MEĐIMURSKO
VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec

e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764

DRUŠTVENE MREŽE

PRETRAŽI

Copyright © 2019| Politika privatnosti Uvjeti korištenja Sva prava pridržana.

Izrada: SCRIBO PR

Skip to content