Select Page

Ukoliko još nisi odabrao kojim ćeš putem krenuti u svom daljnjem obrazovanju, razmisli o zanimanju budućnosti – inženjer održivog razvoja (bacc.ing.evol.sust.).

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu od 2012. godine provodi se preddiplomski stručni studijski program Održivog razvoja, i to u tri smjera: Održiva gradnja, Ekoinženjerstvo i Termotehničko strojarstvo. Prema službenim podacima studentske referade do listopada 2019. godine studijski program Održivi razvoj završilo je ukupno 264 studenata, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  iz studenog 2019. godine, među njima je 60,6% ubrzo pronašlo zaposlenje (s tim da 13,2% osoba nisu nikada bile registrirane u sustavu HZZ kao nezaposlene osobe). Gospodarski sektor sve više prepoznaje novo zvanje u Hrvatskoj jedinstveno po tome što održivi razvoj promatra iz tehničkog interdisciplinarnog, a ne s društvenog aspekta.

Bivši studenti Održivog razvoja – smjer Održiva gradnja svoja zaposlenja mogli su pronaći već na završnoj godini studija, gdje su se u sklopu obavezne prakse iskazali kao kvalitetna i stručna pomoć u projektnim biroima, građevinskim tvrtkama, kod energetskih certifikatora, u dizajnerskim kućama,  gradskim i županijskim urbanističkim službama i drugim poslodavcima te su po završetku studiranja često imali dogovoreno radno mjesto. U skladu s direktivama Europske unije, Republika Hrvatska ima obaveze energetske obnove postojećih zgrada, ali isto tako i projektiranja novih zgrada prema nZeb smjernicama. Energetska učinkovitost zgrada regulirana je novim izmjenama i dopunama Zakona o gradnji, koji je u primjeni od 01.01.2020. godine, a studenti smjera Održiva gradnja godinama su već educirani da misle i rade održivo te za njih projektiranje u nZeb-u, izrada energetskih pregleda zgrada, energetskih iskaznica, certifikata i sl. nije nikakva nepoznanica. Od prethodne akademske godine u cijeli sustav obrazovanja studijskog programa Održivi razvoj-Održiva gradnja uveden je BIM sustav (Building Information Modeling),  najnapredniji koncept u projektiranju koji objedinjuje sve struke u građevinarstvu i arhitekturi, te predstavlja standard ispod kojeg se neće moći raditi. Zahvaljujući tvrtki „Baldinistudio“ d.o.o. iz Zagreba, koja je Međimurskom veleučilištu u Čakovcu ponudila te ugovorila suradnju na pružanju stručne edukacije, studenti su već od prve godine dobili mogućnost učiti konstrukcijsko modeliranje u softver-programu AllPlan, dok će u nastavku studiranja usvajati znanja i vještine u području konstrukterskih i tehnoloških kolegija, organizacije građenja, održivosti graditeljstva i arhitekture, geodezije i dr. kroz ostale BIM softvere; AX3000, Idea StatiCa, GEO5, Bluebeam, SCIA, Lumion. Na taj način iz studijskog programa Održivi razvoj, smjer Održiva gradnja, izlazit će „gotovi“ BIM stručnjaci koji će  zahvaljujući vještini rada u novim softver-programima znatno brže i točnije moći koristiti svoja znanja i odrađivati mnoge arhitektonsko-građevinske poslove, a što je već postao imperativ za konkurentnost na tržištu.

Studenti svoja znanja stječu kroz trogodišnje obrazovanje putem predavanja, vježbi, terenske nastave, izvanučioničke nastave, seminara te stučne prakse. Međimursko veleučilište u Čakovcu višegodišnji je pridruženi član Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, te profesori i studenti često sudjeluju na seminarima, konferencijama, stručnim predavanjima i webinarima u organizaciji Savjeta, gdje se susreću s apsolutno najaktualnijim spoznajama i zbivanjima  iz područja „zelene gradnje“.

Reakreditacija dijela djelatnosti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu koja je od 2018. godine bila provedena upravo na studijskom programu Održivi razvoj, u lipnju ove godine rezultirala je dobivanjem dopusnice na temelju revizije sva tri studijska programa, koji su prema preporukama usklađeni s tendencijama i aktualnostima iz područja struke. Smjer Održiva gradnja je procijenjen kao studijski smjer koji ima  više od 75% usporedivog studijskog programa koji obrazuje prvostupnike inženjere građevinarstva, uz prednost dodatne implementacije održivosti kroz većinu kolegija.

Trenutačno su inženjeri održivog razvoja, smjera održive gradnje, jedna od traženijih struka, a zasigurno će u budućnosti biti još traženija i cijenjenija – kada gospodarski sektor  bolje upozna korisiti ovog novog, bez sumnje, suvremenog zvanja. A bivši studenti, danas zaposleni inženjeri koji svakodnevno stječu nova znanja i brzo napreduju u struci, najbolji su promotori studijskog programa Održivi razvoj, te utiru put mlađim generacijama.

MEĐIMURSKO
VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec

e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764

DRUŠTVENE MREŽE

PRETRAŽI

Copyright © 2019| Politika privatnosti Uvjeti korištenja Sva prava pridržana.

Izrada: SCRIBO PR

Skip to content