Select Page

Završetkom veljače tekuće godine završila je provedba elementa 1. Razvoj i izrada standarda zanimanja u području računarstva u skladu sa Smjernicama za izradu standarda zanimanja u sklopu projekta „Provedba HKO u stručnim studijima računarstva“. Element se provodio od početka provedbe projekta, tj. od ožujka 2019. godine.

Na početku provedbe elementa 1. Razvoj i izrada standarda zanimanja u području računarstva u skladu sa Smjernicama za izradu standarda zanimanja stručnjaci su se educirali o metodologiji izrade standarda zanimanja i metodologiji izrade anketa.

Standardi zanimanja koji su se razvijali i izrađivali u sklopu ovog projekta su IoT, Sistemski inženjer, Specijalist informacijske sigurnosti, Stručnjak za razvoj računalnih igara, Programer, Stručnjak za podatkovnu znanost. Stručnjaci s Međimurskog veleučilišta u Čakovcu radili su na razvoju standarda za zanimanje IoT i Stručnjak za razvoj računalnih igara.

Izrađene su dvije verzije ankete te se za obje provelo anketiranje nakon čega su se obradili podaci provedenih anketa. Kako bi rezultati anketa bili pouzdaniji, anketiranje poslodavaca i zaposlenika u području računalstva provelo se na temelju geografske pozicije (ravnomjeran raspored po regijama) i veličine poduzeća odnosno broja zaposlenih. Anketiranjem poslodavaca dobivene su vrijedne informacije i mišljenja o potrebnim kompetencijama budućih stručnjaka iz područja računarstva. Na temelju rezultata anketa  formaliziran je i stvoren konačni popis ključnih poslova na radnom mjestu i skupova kompetencija u B djelu obrasca prijedloga standarda zanimanja. Visoko učilište Algebra će prijaviti standarde zanimanja u registar standarda zanimanja.

Završetkom ovog elementa, u ožujku je počeo element 2. Razvoj i izrada 9 standarda kvalifikacija koje se stječu završetkom stručnih studija računarstva u skladu sa Smjernicama za razvoj standarda kvalifikacija.

Cilj projekta „Provedba HKO u stručnim studijima računarstva“ je doprinijeti unaprjeđenju kvalitete visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj kroz razvoj i provedbu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Korisnik projekta je Visoko učilište Algebra, dok su partneri na projektu Međimursko veleučilište u Čakovcu, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, Veleučilište u Bjelovaru, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split, Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split, Hrvatska udruga poslodavaca, Visoka škola za informacijske tehnologije (VsiTE), Veleučilište Velika Gorica, Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina. Projekt je počeo 22. ožujka 2019. i traje 36 mjeseci. Projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

MEĐIMURSKO
VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec

e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764

DRUŠTVENE MREŽE

PRETRAŽI

Copyright © 2019| Politika privatnosti Uvjeti korištenja Sva prava pridržana.

Izrada: SCRIBO PR

Skip to content