Studenti Održivog razvoja, smjera Termotehničkog strojarstva, dana 24. listopada 2019. god. u Zagrebu su posjetili konferenciju “Dani automatizacije – Pametna tvornica”, u organizaciji tvrtke ProEl.

Studenti su upoznati s mogućnostima povećane učinkovitosti proizvodnih procesa i modernizacijom, a sve je započelo 4. industrijskom revolucijom ili Industrijom 4.0 koja je u potpunosti promijenila proizvodnju, logistiku nabavu itd. Industrija 4.0 nije rezervirana samo za velike i moćne tvrtke već i one male mogu koristiti prednosti moderne tehnologije i upravo tako postati konkurentnije na tržištu.

Studenti su imali prilike sagledati revoluciju proizvodnih procesa obzirom da se proizvodi u današnjem fizičkom svijetu stvaraju na način da se digitalno poboljšavaju i postaju gotovo savršeni. Smanjuju se troškovi proizvodnog procesa, smanjuje se rizik od ozljeda i proizvodi e brže i jednostavnije. Automatizacijom se eliminira ljudska intervencija u samim procesima i prepušta se pametnim sustavima.

U panel raspravi u kojoj su sudjelovali i studenti MEV-a, gosti iz javnog i realnog sektora odgovarali su na pitanja kakvo je stanje s industrijom u Hrvatskoj i što nam donosi budućnost.

Skip to content