Select Page

Međimursko veleučilište u Čakovcu u partnerstvu s tvrtkom Infigo IS d.o.o. iz Samobora, dana 17. listopada 2014. godine potpisalo je Ugovor o financiranju znanstvenog projekta pod nazivom „Nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom prostoru za obogaćivanje turističkih sadržaja-Project Wonderland“. Projekt je financiran u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“ od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a unutar Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Ukupna financijska vrijednost projekta iznosi 6.732.613,82 kn, od čega je sufinancirani iznos Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 5.513.600,46 kn.

Cilj projekta je izgraditi eksperimentalni nosivi sustav proširene stvarnosti u vanjskom otvorenom prostoru, primjenjiv u više različitih industrijskih grana (sigurnost imovine i osoba, transport, industrija zabave, turizam…). U sklopu projekta otvorit će se 6 novih radnih mjesta za stručnjake iz područja računalstva i programiranja, a koji će steći neprocjenjiva iskustva za svoj daljnji profesionalni razvoj.

Rezultat projekta ostvarit će se tijekom razdoblja provođenja projekta od 15 mjeseci, a to će biti sustav koji se sastoji od nadograđene kacige za virtualnu stvarnost i popratne opreme za precizno pozicioniranje osobe u prostoru i određivanje njenog smjera gledanja (u 3 translacijska i 3 rotacijska stupnja slobode). Nadograđena kaciga za virtualnu stvarnost u kombinaciji s popratnom opremom za precizno pozicioniranje, omogućiti će da se osobi (koja je nosi) njena vidljiva stvarnost proširi računalno generiranim 3D objektima smještenim u njenu okolinu. Projekt se nadovezuje na nekoliko aktualnih znanstveno-istraživačkih područja (fuzija senzora u primjeni u sustavima virtualne/proširene stvarnosti, precizno pozicioniranje u vanjskom prostoru uz pomoć zemaljske infrastrukture), kao i na nekoliko proizvoda u razvojno-istraživačkoj fazi čija se komercijalizacija očekuje kroz 1-3 godine.

U sklopu ovog projekta, rezultati istraživanja omogućiti će članovima istraživačkog tima (a i ostalim članovima projektnog tima, kao i ostalim članovima znanstvene zajednice u Hrvatskoj i izvana) da objave više međunarodno relevantnih znanstvenih radova iz različitih područja.

Detaljnije o samom projektu skraćenog naziva Project Wonderland možete pronaći na web stranici  www.projectwonderland.eu

Video isječak sa potpisivanja ugovora možete naći i na našem YouTube kanalu OVDJE

MEĐIMURSKO
VELEUČILIŠTE U ČAKOVCU

BANA JOSIPA JELAČIĆA 22a
40000 Čakovec

e-mail: veleuciliste@mev.hr
OIB: 31444990605
IBAN: HR88 23400091116034764

DRUŠTVENE MREŽE

PRETRAŽI

Copyright © 2019| Politika privatnosti Uvjeti korištenja Sva prava pridržana.

Izrada: SCRIBO PR

Skip to content